Huvuddelen av MTG slås ihop med TDC

Anders Jensen, Pernille Erenbjerg och Jørgen Madsen Lindemann.

Anders Jensen, Pernille Erenbjerg och Jørgen Madsen Lindemann.

MTG slår ihop Nordic Entertainment, där radio- och TV-verksamheten i Norden ingår, samt MTG Studios med den danska TDC-koncernen. Bolaget får ett nytt namn och kommer att ledas av TDC-s koncernchef Pernille Erenbjerg. Anders Jensen, executive vice president i MTG och chef för MTG Sweden, blir vice VD. Han har tidigare varit senior executive vice president i TDC.

Efter affären kommer MTG att äga 28 procent av TDC och tillsätta två styrelseledamöter. Kvar i MTG, som fortsätter vara noterat på Nasdaq-börsen i Stockholm, blir medieägandet utanför Norden samt satsningar på digitala tillväxtområden med fokus på e-sport, onlinespel och digitalt videoinnehåll.

Det nya sammanslagna bolaget kommer att ha en preliminär nettoomsättning om cirka 40,2 miljarder svenska kronor. Affären genomförs genom att MTG Nordics överlåts till TDC i utbyte mot 309 miljoner nyemitterade aktier i TDC Group och 3,3 miljarder i ”kontant vederlag”.

”Tillsammans kommer vi att ha en förbättrad plattform för utvecklingen av verksamheterna Nordic Entertainment och MTG Studios, som har haft en väldigt stark utveckling under det senaste året. Dessa verksamheter kommer ledas in i det nya spännande kombinerade bolaget av MTGs Anders Jensen, som har en framgångsrik bakgrund inom både media- och kommunikationsverksamheter. MTG kommer fokusera fullt ut på att bygga våra globala verksamheter e-sport, online-spel, och digitalt videoinnehåll” säger MTG-s VD och koncernchef Jørgen Madsen Lindemann i ett pressmeddelande från MTG.

TDC bildades 1882 som Kjøbenhavns Telefon-Aktieselskab (KTAS), som hade ett regionalt monopol på telefoni. 1990 slogs bolaget ihop med andra regionala telebolag till Tele Danmark, som några år senare privatiserades. 2000 bytte Tele Danmark namn till TDC Group, som idag främst säljer mobiltelefoni, bredband och TV-abonnemang under varumärket Yousee.

Mer:
Pressmeddelande från MTG (PDF)
Presentation för investerare (PDF)

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share