Hög datahastighet krävs för bra ljud i DAB+

För att få en ljudkvalitet i DAB-sändningarna som motsvarar ett bra FM-system krävs en dataöverföringshastighet på 192 kilobit i sekunden. Det framgår av ny forskning från Luleå tekniska universitet.

Forskningsprojektet har samarbetat med Sveriges Radio och resultatet publiceras i senaste numret av Journal of the Audio Engineering Society.

Egentligen krävs en hastighet på 300 kilobit per sekund för att kvalitetsförsämringar inte ska uppfattas, säger Jan Berg, som är biträdande professor på Luleå tekniska universitet och ansvarig för forskningsprojektet.

”Vi har indikationer på att man skulle behöva uppemot 300 kilobit per sekund för att få vad man kallar ett transparent system där man inte kan uppfatta kvalitetsförsämringar” säger han.

DAB+ har en kvalitet som är jämförbar med FM ned till 160 kilobit per sekund. Om man använder en lägre hastighet försämras kvaliteten märkbart, enligt forskningsprojektet.

”Vill man tävla med ett riktigt bra FM-system bör man köra DAB+ på maximala 192 kilobit i sekunden för att man ska klara av att behålla kvaliteten för typiska ljud som förekommer ofta i radio” säger Jan Berg.

I de DAB+-sändningar som bedrivs är det ovanligt med hastigheter på 192 kilobit i sekunden. Istället har man valt lägre hastigheter för att få plats med fler kanaler.

”Därför är denna studie viktig för de som ska fatta beslut om hur datahastigheten ska disponeras” säger Lars Jonsson, teknikstrateg på Sveriges Radio, som också varit med i projektet.

Fem personer har arbetat med forskningsprojektet som har pågått under två år. Flera tester har gjorts där erfarna lyssnare har medverkat och bedömt ljudkvaliteten enligt internationella rekommendationer.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share