Hederspris till Hassan

Kristian Luuk, Fredrik Lindström och Inga Ramsten tog emot årets hederspris på Guldörat.
Foto: José Figueroa.

Erik Blix (P4) och Gry Forssell (Mix Megapol) fick priserna för årets programledare på Guldörat, som arrangerades på Hard Rock Café i Stockholm under torsdagkvällen.

Det är Kantar Sifo som med hjälp av 3 000 intervjuer har undersökt vilka som är de populäraste programledarna i Sverige.

Sveriges Radio fick tre priser under kvällen och lika många gick till Bauer Media, medan Nordic Entertainment vann ett pris.

Radioakademins hederspris gick till P3-programmet Hassan. Priset togs emot av Kristian Luuk, Fredrik Lindström och Inga Ramsten. Motiveringen lyder ”De har skapat svensk radiohistoria. Deras humor spreds till landets skolgårdar och lockade en ung P3-publik. Den nyskapande radiohumorn gjorde segertåg över Sverige och en helt ny humortradition slog ner hos lyssnare i alla åldrar. Det är en tidlös radiohumor som leker med lyssnaren, driver med svensk fyrkantighet och vågar utmana det konventionella. Busringningar som ”10 000 tyska bögar” och ”Schampo för fett hår” står sig än i dag, 25 år senare. Hederspriset 2018 går till radioprogrammet Hassan, som har förändrat det svenska radiomediet och varit banbrytande för radiohumorn”.

Till årets radioupplevelse utsågs Hästgården från Ekot och P1 Dokumentär. Juryns skriver följande i sin motivering: ”Serien Hästgården är en stark berättelse om makt, lögner och svek. Daniel Velasco och Robert Barkman har med skicklig balansgång byggt upp dramaturgin och skildrat de verkliga händelserna på en ridskola – en verksamhet där barn och unga är beroende av vuxnas agerande. De har både sakligt och gripande avslöjat nya fakta och nya vittnesmål kring riskoleläraren som dömts, friats och nu på nytt anklagas för sexuella övergrepp av minderåriga flickor under flera decennier”.

Årets podd blev Alla våra ligg från Bauer Medias Radioplay med motiveringen ”Anna och Amanda är bra förebilder, samarbetsvilliga, ödmjuka, proffsiga, spränger förlegade fördomar och driver aktivt rätten till sitt eget val. De pratar framgångsrikt om ett tidigare tabubelagt ämne, lyfter kvinnors rättigheter till att välja, ta för sig och njuta”.

Nordic Entertainments kampanj om frekvensomläggningen 1 augusti bytfrekvens.nu fick pris för årets nyskapare. Det motiveras på följande sätt: ”När NENT Radio med Rix FM, Bandit Rock och Power Hit Radio behövde byta samtliga frekvenser i hela landet över en natt den 1 augusti skapades en stor flyttkampanj med flyttkartonger, flyttkort till alla hushåll och artister som flyttade. All kommunikation pekades till landningssidan bytfrekvens.nu där samtliga NENT Radios stationer visade vilka frekvenser som gällde i respektive stad genom flera sökbara funktioner. En vecka efter den stora flytten stod det klart att dessa stationer hade lyckats förflytta 3,3 miljoner lyssnare”.

Årets rookie blev Mic Michaeli från Bauer Medias Rockklassiker med motiveringen ”Det går att lära gamla hundar att sitta! Tack vare en enorm lyhördhet och en hunger att hela tiden lära sig mer har Mic Michaeli gjort ett lysande intåg i svensk radio och i allra högsta grad bidragit till Rockklassikers stora lyssnarökningar”.

Slutligen utsågs Échame la culpa med Luis Fonsi och Demi Lovato till årets låt.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share