Här är regeringens förslag om reklamradions framtid

Kulturminister Parisa Liljestrand. Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet.

Regeringen publicerade idag sin lagrådsremiss om den kommersiella radion. Avgiftsmodellen som föreslogs i förra sommarens promemoria från kulturdepartementet finns kvar, vilket innebär kraftigt sänkta kostnader för radiobranschen.

”Ändringarna som regeringen föreslår syftar till att skapa goda förutsättningar för en långsiktigt hållbar kommersiell radioverksamhet med ett stort utbud för olika intressen och smakriktningar. Förslagen innebär att dagens urvalsförfarande vid fördelningen av tillstånd att sända digital kommersiell radio införs även för analog kommersiell radio” säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Den kommersiella radion har sedan 1993 har betalat in totalt 4,1 miljarder kronor i sändningsavgifter, varav 1,3 miljarder kronor för den senaste tillståndsperioden 2018-2026. Tillstånden har sålts till högstbjudande i först öppna och sedan slutna auktioner. I en rapport 2022 föreslog Mediemyndigheten att avgifterna skulle slopas men lämnade inget förslag på ett nytt avgiftssystem.

I juni förra året presenterades en avgiftsmodell i en promemoria från kulturdepartementet. I promemorian föreslogs en årlig och rörlig avgift som motsvarar 3 procent av den kommersiella radions intäkter från reklam. Ett nationellt tillstånd skulle enligt förslaget i promemorian kosta 18 procent av den totala avgiftssumman, ett FM-tillstånd i de tre storstäderna 3,6 procent, tillstånd i områden med över 300 000 invånare 0,55 procent och tillstånd i områden med färre än 300 000 invånare 0,3 procent.

Regeringen väljer dock att inte fastställa de exakta procentsatserna i den föreslagna lagtexten utan vill låta Mediemyndigheten ta ansvar för att fördelningen blir rättvis.

I lagrådsremissen föreslås att FM-frekvenserna ska fördelas av Mediemyndigheten med ett förfarande som tar hänsyn till att ”det blir en mångfald både till innehåll och ägande”. Myndigheten ska även ta hänsyn till tidigare erfarenhet av att driva kommersiella radio eller andra ljudmedier och förutsättningar för att klara driva ”långsiktig kommersiell radioverksamhet”.

De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 december i år. Nästa tillståndsperiod för analog kommersiell radio inleds 1 augusti 2026 och blir åttaårig.

Ett annat förslag i lagrådsremissen är att Mediemyndigheten ska ta över tillståndsgivningen för radiosändningar till utlandet, vilket i dagsläget gäller DR:s DAB+-sändningar från Helsingborg mot Danmark. Dessutom öppnas för att tillstånd ska kunna ges till sändningar på kortvåg, mellanvåg och långvåg enligt samma regler som gäller för FM.

Mer:
En långsiktigt hållbar kommersiell radioverksamhet (PDF)

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share