Guldspadar till Ekot och P4 Jönköping

I helgen samlades 800 journalister för Grävande Journalisters årliga grävseminarium, som den här gången arrangerades i Malmö. Under lördagkvällen delades föreningens pris Guldspaden ut.

Guldspaden för riksradio gick till Ekots Bo-Göran Bodin för granskningen Terrorhotet mot Göteborg med motiveringen ”För att ha avslöjat verkligheten bakom terrorhoten i Göteborg, polisens inkompentens och det hänsynslösa agerandet mot oskyldiga människor”.

”Jag är så klart väldigt glad att juryn fastnade för min granskning av terrorhotet i Göteborg. Polisen stormade in hos fyra barnfamiljer med dragna automatvapen och släpade med sig männen i familjerna. Efteråt visade det sig att de var helt oskyldiga. I reportaget kunde jag avslöja vad som låg bakom den katastrofala polisinsatsen” säger Bo-Göran Bodin i ett pressmeddelande från Sveriges Radio.

Lyssna på Bo-Göran Bodins granskning:

Lyssna: Bombhotet mot Göteborg

I kategorin för lokalradio gick guldspaden till Pernilla Arvidsson och Rebecka Montelius på Sveriges Radio Jönköping. Priset fick de för granskningen av friskolan Kitas med motiveringen ”För en handfast granskning av en mindre smickrande verklighet bakom en friskolas yviga reklam, krönt av en väl genomförd gestaltning”.

”Det känns väldigt kul och hedrande. Men priset är lika mycket elevernas, vi hade aldrig kunnat göra reportaget om Kitas i Jönköping om det inte vore för att de hade mod att berätta om situationen på skolan. På P4 Jönköping tycker vi att det är viktigt med grävande journalistik och gräver mycket och ofta, därför är det extra roligt att bli uppmärksammad. Det här var första spaden men förhoppningsvis inte den sista” säger Pernilla Andersson och Rebecka Montelius i pressmeddelandet.

Lyssna på P4 Jönköpings granskning:

Lyssna: Granskningen av Kitas – hela reportaget

Nästa års grävseminarium kommer att ingå i Mediedagarna i Göteborg.

Bilder: Bo-Göran Bodin (foto: Björn Dalin), Pernilla Arvidsson (foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio) och Rebecka Montelius.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share