Fyra nya SR-korrespondenter i höst

Marie Nilsson Boij, Ivan Garcia, Richard Myrenberg (foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio) och Carina Holmberg (foto: Charlotte Peterzéns/Sveriges Radio).

Nu är det klart vilka som blir Sveriges Radios nya korrespondenter i Afrika, Sydeuropa, Latinamerika och Norge/Island efter sommaren.

”Det här är fina rekryteringar som jag tycker visar på Sveriges Radios bredd. De fyra nya korrarna tillför nya perspektiv och ännu mer av djupa ämneskunskaper, erfarenheter och snabbfotad journalistisk förmåga” säger Ekots tillförordnade utrikeschef Anders Pontara.

Ny Afrika-korrespondent med bas i Johannesburg blir Richard Myrenberg, som hade samma uppdrag 2013-2017. Han har även arbetat på Ekoredaktionen och varit reporter på Godmorgon, världen!. De senaste åren har han programlett P4 Världen och producerat Europapodden.

”Det känns fantastiskt roligt och ett privilegium att åter få rapportera från världens mest spännande kontinent. Det är i Afrika allt händer, på en gång känns det som. Från kriser till innovationer och stora samhällsomvandlingar. Min ambition är att få lyssnaren att bli berörd, samtidigt som jag vill bidra till att öka förståelsen för Afrika” säger Richard Myrenberg, som ersätter Samuel Larsson.

Marie Nilsson Boij blir korrespondent i Sydeuropa efter Margareta Svensson och kommer att rapportera från Paris. Hon har varit sommarkorrespondent i Sydeuropa två gånger och är annars en mångårig producent på Studio Ett och reporter för olika Eko-program.

”Jag är otroligt stolt och glad över att ha fått detta fina uppdrag, som jag tar mig an med stor ödmjukhet i denna för Sydeuropa så svåra tid” säger Marie Nilsson Boij.

Norge och Island blir bevakningsområdena för Carina Holmberg. Hon har de senaste åren varit rikskorre för Ekot i Göteborg och jobbat som sommarkorrespondent i Bryssel. Hon har även rapporterat för SR från Polen och Australien.

”Det är en inspirerande utmaning att få ta över uppdraget som Norge- och Island-korrespondent efter Jens Möllers utmärkta och grundliga bevakning av området. Jag är glad och stolt över att bli en del av Sveriges Radios stora nätverk av utrikeskorrespondenter och hoppas de kommande åren kunna bidra med levande berättelser och fördjupande journalistik från några av våra närmsta grannländer” säger Carina Holmberg.

Slutligen får Ivan Garcia uppdraget som ny korrespondent i Latinamerika med Bogota som bas. Ivan Garcia är sedan flera år reporter i Ekots politikgrupp och arbetade innan dess på Radio Sweden i flera år. Han är född och uppvuxen i Chile.

”Jag är född i Latinamerika och har följt utvecklingen där i många år. Som Sveriges Radios nya korrespondent har jag som ambition att ge de intresserade fördjupad kunskap och nya insikter och den breda allmänheten en så verklig bild som möjligt av världsdelen. Jag hoppas att kulturblandningen i mig som latinosvensk samt 30 år i journalistyrket, varav hälften på SR, ger mig verktygen för att klara av jobbet, gärna i interaktion med lyssnarna” säger Ivan Garcia, som ersätter Lotten Collin.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share