Förbättrat resultat för Spotify

Foto: Johan Lindström.

Spotify fick under tredje kvartalet ytterligare 23 miljoner användare och antalet betalande prenumeranter ökade samtidigt med 6 miljoner, vilket är två miljoner fler än i bolagets prognos för kvartalet. Det totala antalet användare var 574 miljoner, varav 225 miljoner betalande.

”Det tredje kvartalet var vårt näst bästa tredje kvartal någonsin när det gäller nettoökning av användare. När vi tittar framåt mot slutet av året, så prognostiserar vi för ytterligare en milsten – att nå fler än 600 miljoner användare. Det gör att vi är på god väg att nå en miljard användare internationellt 2030” sade Spotifys VD och grundade Daniel Ek i en presentation.

Under kvartalet gjorde Spotify en vinst på 32 miljoner euro, vilket kan jämföras med tredje kvartalet förra året då resultatet blev en förlust på 228 miljoner euro. Omsättningen steg med 11 procent till 3,2 miljarder euro. Tillväxten var större för den reklamfinansierade delen av verksamheten (16 procent) än för den prenumerationsbaserade (10 procent).

Spotifys kostnader minskade med 13 procent, tack vare mindre investeringar i marknadsföring och neddragning i personalstyrkan. Till det förbättrade resultatet bidrog också en ökning av prenumerationspriset.

I oktober började Spotify erbjuda ljudböcker till sina betalande användare i Storbritannien och Australien.

”Vår expansion till den här kategorin kommer inte bara att förstärka ljudboksformatet. Det kommer också öka användarnas engagemang och reducera kundbortfallet, vilket ytterligare förbättrar vårt värde och ger ökad flexibilitet för vårt företag” sade Daniel Ek.

”Det är fortfarande för tidigt att se effekten i våra resultat, men de tidiga tecknen från prenumeranter i Storbritannien och Australien är väldigt positiva när vi ger dem mer innehåll att upptäcka. Under de två första veckorna efter lanseringen, så har Premium-abonnenter på de här två marknaderna redan lyssnat på mer än 28 procent av vår katalog. De flockas kring fiktion, memoarer, science fiction och fantasy, och jag ser fram emot att se vad våra amerikanska prenumeranter kommer att dras till när vi lanserar där snart” fortsatte Daniel Ek.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share