Finland: Nelonen startar lokalradionät

Nelonen, som ingår i Sanoma-koncernen, inleder ett samarbete med lokalradiobolaget Mediatakojat. Tillsammans ska de två bolagen etablera ett nationellt nätverk av lokala stationer i Finland, som ska konkurrera med Bauer-nätet Iskelmä.

Sanoma och Mediatakojat har ännu inte avslöjat namn och inriktning på det nya nätverket. Men klart är att ett gemensamt varumärke kommer att användas.

Nelonen driver fyra nationella kanaler i Finland: Radio Suomi med finsk pop och rock, Radio Rock, Radio Aalto med inriktning på kvinnor och Loop för unga lyssnare. Dessutom äger Nelonen de lokala stationerna Metro Helsinki och Groove FM.

Mediatakojat, med huvudkontor i Björneborg, har sex lokala radiostationer med varumärkena Paikallinen och Radio Melodia i Björneborg, Uleåborg, Mikkeli, Jyväskylä och Åbo.

I går torsdag fördelade kommunikationsministeriet i Finland fyra tillstånd för kommersiell radio. I Helsingfors gick det ena tillståndet till Business FM, ett affärsradioprojekt som drivs av bland andra den tidigare Metroradio-chefen Pekka Hurme. Det andra tillståndet gick till nätverket Järviradio, som redan täcker större delen av västra Finland. Dessutom vann Radio Kajaus i Kankanpää och Mediatakojats Radio Melodia i Lahtis.

Share