Finland: Frysning av anslaget till public service

Matias Marttinen. Foto: Samlingspartiet.

En parlamentarisk arbetsgrupp i Finland har kommit överens om en kompromiss som innebär en frysning av det statliga anslaget till public servicebolaget Yle (Rundradion) under perioden 2025-2027. 

Att anslaget inte länge ska indexeras innebär i praktiken en neddragning med 47 miljoner euro vid periodens slut. Dessutom ska momsen på anslaget höjas från 10 till 14 procent från 2026. Det innebär en ytterligare effekt på 19 miljoner euro per år. Förra året hade Yle en finansiering på 576 miljoner euro. Totalt förlorar Yle alltså ungefär en tiondel av sina nuvarande intäkter.

Arbetsgruppen föreslår även andra ändringar för public service i Finland. Yle ska enligt förslaget få i uppdrag att i nödlägen inte bara sköta sin vanliga radio- och TV-verksamhet utan även ”annan informationsförmedling”. Inköp av produktioner från externa bolag ska ökas med 15-20 procent fram till 2030. Dessutom uppmanas regeringen att komma med ”konkreta åtgärder för att främja kommersiella medieverksamhet”.

Arbetsgruppen tillsattes i oktober förra året och fanns med som en del av programmet för den borgerliga regeringen. Gruppen har letts av Matias Marttinen från Samlingspartiet (motsvarande Moderaterna) men har haft medlemmar från alla riksdagspartier.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share