Finland: Branschen vill ha FM som standard i bilar

Nästa år införs ett krav på digitalradiomottagare i alla nya bilar i EU. I Finland, som valt bort DAB, vill branschen även ha ett krav på FM-mottagare.

I ett gemensamt uttalande skriver public service-bolaget Yle, den kommersiella radions organisation Radiomedia och Finnmedia att EU-direktivet måste kompletteras när det implementeras som lag i Finland.

”I Finland är FM det vanligaste sättet att lyssna på radio. Nästan 70 procent av finländarna lyssnar på radio i bilen varje vecka och så många som hälften säger att de alltid lyssnar på radio i bilen. Radiomedia vill se till att alla ska kunna fortsätta lyssna på radio i nya bilar i framtiden” säger Johanna Halkola på Radiomedia.

I uttalandet skriver branschen att FM kommer att vara den viktigaste distributionsplattformen för radio i Finland åtminstone till utgången av 20-talet.

”Det är därför viktigt att möjligheten att lyssna på inhemsk radio säkras i Finland genom att se till att alla nya bilar har en FM-mottagare vid sidan av en DAB-mottagare. Det här är möjligt enligt introduktionfras 306 i direktivet” skriver branschen i sitt uttalande.

Share