Europeiska musiklicenser på gång

p-010842-01-5jpgEU-s konkurrenskommissionär Neelie Kroes välkomnar vad hon beskriver som framsteg när det gäller europeiska musiklicenser.

Sacem, som representerar 18 000 franska artister och kompositörer, har meddelat att organisationen släpper de territoriella begränsningarna för sin musiklicensiering. EU-kommissionen uppmanar andra organisationer att följa Sacems exempel.

De nya musiklicenserna ska göra det lättare att sälja digital musik i EU och EES-länderna och kan även komma att påverka radiostationernas framtida musikavtal. För att exempelvis Itunes Music Store ska kunna sälja musik krävs idag avtal med både upphovsrättsorganisationer och skivbolag i varje land, vilket i många fall gör det omöjligt för konsumenter att köpa musik från andra länder. Enligt EU-kommissionen har flera viktiga organisationer och företag nu anslutit sig till idén om en samordnad europeisk musiklicensiering.

”Det finns en klar vilja från viktiga aktörer inom internetmusikbranschen i Europa att tackla de många hinder som gör att konsumenter inte kan dra full nytta av internets möjligheter” säger Neelie Kroes i ett pressmeddelande.

Uttalandet gjordes i samband med att kommissionen släppte dokument från möten som Neelie Kroes hade med branschrepresentanter i september och december förra året.

Beskedet tas emot positivt även av radio- och TV-koncernen RTL Group, som redan 2000 uppmanade kommissionen att agera i frågan. I juli förra året beordrade kommissionen upphovsrättsorganisationerna att öppna för konkurrens, då de enligt kommissionen i praktiken hade monopol på sina respektive marknader.

Foto: EU-kommissionen.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share