EU-nej till gemensam digitaliseringsplan

Det är inte aktuellt med en EU-plan för radions digitalisering. Det skriver kommissionären Neelie Kroes (bilden) i ett svar till närradioorganisationerna CMFE och AMARC.

Community Media Forum Europe (CMFE) och AMARC Europe, två samarbetsorganisationer för närradion i Europa, har i en skrivelse till EU-kommissionen varnat för att enbart använda DAB och DAB+ när radion digitaliseras i Europa. DRM+, som kan användas på FM-bandet och som nyligen godkändes av Internationella Teleunionen som världsstandard, är ett bättre alternativ för lokala stationer, enligt organisationerna.

I sitt svar upprepar EU-kommissionens vice ordförande Neelie Kroes EU-s ”teknikneutrala” linje och säger att medlemsstaterna själva ska ta ansvar för digitaliseringen. Det finns i dagsläget inga skäl för EU att koordinera digitalradion, men kommissionen är redo att ta upp frågan i framtiden om det skulle komma fram tydliga skäl för det.

”Politiken måste fortsätta att hålla sig både neutral i fråga om tekniska lösningar och tillräckligt flexibel för att kunna anpassa sig till framtida lösningar” skriver kommissionen i sitt svar till CMFE och AMARC.

Kroes noterar att framtidens radiodistribution kommer att ske via flera plattformar inklusive internet, men att trådlösa sändningar (som DAB och DRM) kommer fortsätta att vara den enda plattformen för verkligt mobil mottagning. Hon noterar även att nya mottagare klarar flera standarder.

”Det är glädjande att EU-kommissionen förstår att framtidens radio kommer att sändas via flera plattformar. Det är också viktigt att understryka att politiken ska vara teknikneutral och öppen för framtida utveckling” säger CMFE-s ordförande Pieter de Wit, som hoppas att beskedet blir ett stöd i arbetet för att få med DRM+ i digitaliseringen i EU-s medlemsländer.

Den europeiska radiounionen EBU antog 2010 en plan för digitalradion. En av punkterna var lobbying i EU för en gemensam europeisk digitaliseringsstrategi.

Mer:
Brevet från CMFE och AMARC till EU-kommissionen finns här och svarsbrevet här (PDF).

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share