EU-kommissionär stöder radiodigitalisering

EU-kommissionären Neelie Kroes ger sitt stöd till en digitalisering av radion i Europa.

”Jag vill att radion ska vara med längst fram i den digitala revolutionen” sade hon i ett tal under årsmötet för AER – den europeiska reklamradions organisation. Hon medgav dock att det fanns hinder, bland annat att flera länder inte har startat digitalradio ännu och att andra (Frankrike) valt ett eget system.

”Vi i Bryssel ska inte diktera hur snabbt eller på vilket sätt förändringen ska ske, men min roll är att skapa rätt förutsättningar” sade Neelie Kroes.

”Vad jag ser är en bristande enighet när det gäller radions framtid. En del ifrågasätter till och med om vi behöver digital radio eller hävdar att radion är ett ”specialfall” som kan leva vidare i all evighet analogt och på nätet. Det finns inte heller någon enighet om standarder och utbyggnad som kan ge digitalradion en rättvis chans att bevisa sina fördelar” fortsatte hon och gjorde en jämförelse med bredband och mobiltelefoni.

”Europa borde kunna göra ett bättre jobb. Vi – och det innebär alla i det här rummet – måste komma fram till vad som krävs för den framtida radion i Europa. Jag tänkter inte ta ställning i enskilda frågor, men jag tycker inte heller att vi ska vara nöjda. Det var vi inte om bredband när många tyckte att uppringt internet var ”bra nog” eller om mobiltelefoni när fast telefoni var normen” fortsatte hon.

Jørn Jensen, som är ordförande för samarbetsorganisationen World DMB, menar att EU-s stöd är viktigt för digitalradion.

”EU-s stöd för digitalradion är avgörande för att tjänsterna ska fortsätta att byggas ut i Europa. Det här starka talet innebär mycket för att bygga upp förtroendet för digital radio hos radiobolag runt om i Europa” kommenterade han efter talet.

Share