EU-förslag: DAB i alla radioapparater

funktionalitetforradioapparater

Nästan alla radioapparater ska i framtiden kunna ta emot DAB-radio. Det föreslår ett utskott i EU-parlamentet.

Undantag ska göras för billiga radioapparater och produkter som har radio som en sidofunktion, skriver utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd i ett yttrande om en ny europeisk kodex för elektronisk kommunikation.

”Varje radioapparat som släpps ut på marknaden i unionen från och med den [datum] ska åtminstone kunna ta emot digitala och analoga markbundna radiosändningar. Denna punkt ska inte gälla för radioutrustning eller produkter av lågt värde med mindre konsumtion där en mottagare endast är av underordnad betydelse. Det ska inte heller gälla för radioutrustning som avses i artikel, definition 56, i Internationella teleunionens radioreglemente (ITU)” skriver utskottet i tillägg 257.

Förslaget välkomnas av World DAB, en internationell organisation som arbetar för att sprida användandet av DAB.

”Vi ser det här initativet som ett viktigt steg som underlättar för radiomediet att gå över till en helt digital framtid, vilket skulle vara till godo för lyssnare, radiobolag och elektroniktillverkare. Initiativet skulle påskynda införandet av digital marksänd radio i hela EU och på så sätt uppmuntra innovation och konkurrens, skapa skalfördelar och säkra kompatibilitet mellan olika apparater” skriver World DAB i ett uttalande tillsammans med Tech UK.

World DAB föreslår att alla radioapparater som kostar mer än 20 euro ska ha DAB-mottagning.

Mer:
Yttrande från utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd (PDF)

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share