EBU-kritik mot neddragningar i public service

I ett uttalande som antogs vid EBU-s årsmöte i Genéve kritiseras de neddragningar som görs av anslagen till public service på många håll i Europa.

Uttalandet kommer efter att den isländska regeringen meddelat om att anslaget till landets public service-bolag RUV sänks kraftigt. EBU-s årsmöte skriver om sin ”stora oro över den aktuella utvecklingen” och menar att demokratin har behov av välfungerande medier – särskilt med tanke på de ”dramatiska förändringar som sker i Europa och världen”.

”Public service-bolagens ledningar gör allt de kan för att förbättra effektiviteten i sina organisationer med tanke på de ekonomiska svårigheter de möter, men överdrivna budgetneddragningar i public service-medier kan inte fungera som en snabb lösning på ett lands ekonomiska problem. Det är just i kristider som allmänheten behöver starka public service-medier som en oundgänglig källa till trovärdig och kvalitativ information” skriver mötet i uttalandet.

De isländska neddragningar i public service beslutades i november och innebär att anslaget minskas med en miljard isländska kronor (55 miljoner svenska kronor). Samtidigt begränsas RUV-s möjligheter att sälja reklam och skaffa sponsorer, vilket väntas innebära ytterligare besparingar på 400 miljoner isländska kronor. Totalt betyder det att 20 procent av budgeten försvinner.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share