EBU-kritik mot neddragningar i public service

I ett uttalande som antogs vid EBU-s årsmöte i Genéve kritiseras de neddragningar som görs av anslagen till public service på många håll i Europa.

Uttalandet kommer efter att den isländska regeringen meddelat om att anslaget till landets public service-bolag RUV sänks kraftigt. EBU-s årsmöte skriver om sin ”stora oro över den aktuella utvecklingen” och menar att demokratin har behov av välfungerande medier – särskilt med tanke på de ”dramatiska förändringar som sker i Europa och världen”.

”Public service-bolagens ledningar gör allt de kan för att förbättra effektiviteten i sina organisationer med tanke på de ekonomiska svårigheter de möter, men överdrivna budgetneddragningar i public service-medier kan inte fungera som en snabb lösning på ett lands ekonomiska problem. Det är just i kristider som allmänheten behöver starka public service-medier som en oundgänglig källa till trovärdig och kvalitativ information” skriver mötet i uttalandet.

De isländska neddragningar i public service beslutades i november och innebär att anslaget minskas med en miljard isländska kronor (55 miljoner svenska kronor). Samtidigt begränsas RUV-s möjligheter att sälja reklam och skaffa sponsorer, vilket väntas innebära ytterligare besparingar på 400 miljoner isländska kronor. Totalt betyder det att 20 procent av budgeten försvinner.

Share