Dynastin nomineras till Stora Journalistpriset

Jan Almgren och Adam Svanell. Foto: Stina Stjernkvist/Svenska Dagbladet.

Svenska Dagbladets och Bandas poddserie Dynastin har nominerats till Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare.

”Med stor skicklighet och berättarglädje tar de oss in i Sveriges mest omtalade finansdynasti – och ger historien bakom skrönor och årsrapporter” skriver juryn i sin motivering till nomineringen.

I Dynastin berättar Jan Stenbecks dotter Sophie Stenbeck och son Felix Granander om familjens affärer och relationer i familjen. Poddserien publicerades exklusivt för tidningens prenumeranter, men de första avsnitten finns även tillgängliga på alla stora poddplattformar.

Reportern Jan Almgren och producenten Adam Svanell jobbade med Dynastin i över ett år. Berättelsen inleds vid Jan Stenbecks död i augusti 2002 och följer utvecklingen till det som idag bland annat är Viaplay, MTG och Tele 2.

”Vi är så otroligt glada, stolta och hedrade över nomineringen. Vi har redan sett att publiken har tagit Dynastin till sig och att nu också få det här journalistiska erkännandet är fantastiskt. För mig är nomineringen ett kvitto på arbetet som SvD:s hela näringslivsredaktion dagligen levererar till sina läsare” säger Jan Almgren.

Adam Svanell lyfter också samarbetet med produktionsbolaget Banda.

”Det här är onekligen en av de största och ståtligaste fjädrar man har fått i hatten under sina år som journalist. Men det hade inte hänt utan vårt samarbete” säger Adam Svanell.

Dynastins exekutiva producenter Hugo Lavett och Lovisa Lamm Nordenskiöld på Banda nominerades även förra året för P3 Dokumentär-serien Palmeutredningen inifrån.

Sveriges Radio, som förra året fick tre nomineringar, blir i år helt utan. Förra året nominerades SR för P3 Dokumentärs Palmeutredningen inifrån (Årets berättare), Ekots Din hälsa till salu (Årets förnyare) och utrikeskorrespondenterna Lubna El-Shanti och Johan-Mathias Sommarström (Årets röst). Ingen av dem vann, men däremot gick Lukas Bonniers Stora Journalistpris till utrikeschefen Ginna Lindberg.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share