Dubblad lyssning på SR:s spellistor för nyheter

Sveriges Radios nyhetsspellistor mer än fördubblade sin publik under förra året.

Totalt gjordes 124 miljoner klippstarter på SR:s nyhetsspellistor, vilket är en ökning med 144 procent jämfört med 2019. Toppnyheter stod för drygt 100 miljoner klippstarter.

Den bästa veckan för nyhetslyssningen var vecka 45, då USA gick till val. Fyra miljoner klippstarter gjordes då av 230 000 användare.

Toppnyheter består av klipp från hela Sveriges Radios nyhetsverksamhet, som producerar totalt 1 500 nyheter i veckan. Under 2020 lyftes också spellistor från P4-kanalerna, Radiosporten, Vetenskapsradion och Kulturredaktionen upp tydligare i SR Play-appen. Det gjorde att lyssnandet ökade även för dem. Dessutom har språkredaktionerna fått egna spellistor och Ekot har gjort temabaserade spellistor för händelser som sträcker sig över längre tid. Ett exempel är coronaspellistan, som uppdateras dagligen och har funnits i snart ett år.

I ett blogginlägg på Sveriges Radio-bloggen skriver Ekots digitalchef Robert Brännström och Fia Wirén, chef område Norr, att SR kontinuerligt analyserar vilka klipp som passar lyssnaren bäst. Det ”perfekta klippet” är cirka 80 sekunder långt, innehåller två till tre röster och fem till sex växlingar mellan olika röster.

”Bakom den rekordartade lyssningen finns fler förklaringar än bara nyhetsläget. 2020 var ett år då vi stärkte det redaktionella fokuset på Toppnyheter för att göra detta till Sveriges Radios primära digitala nyhetstjänst. På Ekoredaktionen, som är den redaktion som jobbar med den övergripande spellistan, ändrades arbetssätt, rutiner och roller för att ge lyssnarna bästa möjliga upplevelse med de senaste nyheterna direkt” skriver Robert Brännström och Fia Wirén.

”Vi märker alltså att allt fler lyssnar på de lokala spellistorna vilket vi är väldigt nöjda med och under 2021 kommer vi göra mer för att få ännu fler att upptäcka även de lokala listorna och dessutom hoppas vi att ännu fler lokalnyheter hamnar i Toppnyheter genom att vi jobbar fokuserat med klipp och nyhetslistor i hela landet” fortsätter de.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share