DRM+ testsänds i Stockholm

drmIdag startar testsändningar med digitalradiosystemet DRM+ i Stockholm.

Bakom försöket står den nya organisationen Digital Radio Sweden, som ”vill visa att det finns alternativ eller komplementär teknologi till DAB”.

DRM+-testet sker på FM-frekvensen 97,0 MHz med effekten 500 watt och kommer till att börja med att pågå i sex månader. I en första etapp ska ett underlag skapas för en teknisk analys och i en andra görs en mer detaljerad utvärdering.

”DRS vill bredda den allmänna kunskapen om digitalradio. Idag sätter man ofta likhetstecken mellan ”digitalradio” och DAB-teknologin. Digitalradio är i själva verket ett samlingsbegrepp för digital distributionsteknik för etersänd rundradio där DAB endast utgör en av fyra internationellt godkända standarder. Det är viktigt att satsa på teknik som är framtidssäker och även optimal för de mindre operatörerna inom lokalradio och närradio” skriver Digital Radio Sweden i ett pressmeddelande.

Ordförande för Digital Radio Sweden är Gunnar Bergvall, mest känd som grundare av TV4. I styrelsen sitter också bland andra Post- och telestyrelsens förra generaldirektör Marianne Treschow och den tidigare medieutredaren Christer Hederström, som leder arbetet med digitalradiofrågor i den europeiska närradioorganisationen CMFE.

Mer:
Digital Radio Sweden
DRM

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share