DR startar digital kulturradio

En talkanal med kulturmaterial. Det är en av de nya satsningarna i Danmarks Radios programstrategi för 2011.

Nyligen meddelade DR att de flesta av de rena musikkanalerna ska läggas ned. Istället ska DR koncentrera sig på tio kanaler med mer innehåll.

”Vi kommer att få se flera ”riktiga” innehållsfokuserade kanaler på DAB och färre rena musikkanaler. Det är en utveckling i riktning mot DAB-radio, där innehållet i högre grad kommer att förmedlas av DR-s duktiga värdar” säger DR-s mediedirektör Mikael Kamber.

Vid sidan av analoga P1, P2, P3 och P4 blir det som tidigare avslöjats varsin kanal för barn, unga och äldre. Idag berättade Mikael Kamber en del om inriktningen på de resterande tre kanalerna. DR planerar enligt ett pressmeddelande en ”rytmisk musikkanal”, en kanal med populärkultur och popmusik samt slutligen en talkanal med kulturinnehåll.

Ambitionen med radiostrategin sägs vara att stärka DAB som det nya digitala formatet, men också ge plats för nya kommersiella kanaler på DAB så att det blir en bättre balans mellan public service och reklamradion.

DR ska också utveckla sin sajt nästa år, med mer och bättre ”on demand”-material och mobilt innehåll. Däremot ska DR minska sina aktiviteter på andra områden. Bland annat blir det färre spel på sajten.

Allmänt ska DR satsa på kvalitet istället för kvantitet, med bättre innehåll på radio, TV och nätet.

”Intentionen är inte att skapa mer, men däremot bättre och mer fokuserat innehåll till danskarna. Just det här är den genomgående röda tråden i våra planer för nästa år. DR ska leverera förstklassig public service på TV, radio och nätet som upplyser och samlar, men också utmanar oss” säger DR-chefen Kenneth Plummer.

Som viktiga punkter nämns en prioritering av globalt och regionalt innehåll, en ”markant” förstärkning av nyhetsbevakningen, färre men bättre digitala radiokanaler och en fokusering av dr.dk.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share