De nomineras till Guldspaden

Medarbetare på Kaliber, Ekot och P4-kanalerna i Uppland, Östergötland och Blekinge har nominerats till Guldspaden.

I kategorin för riksradio nomineras i år Ekots Bo-Göran Bodin för Fallet Johan Liljeqvist – år två, Daniel Velasco (Kaliber och Ekot) för De rättslösa unga och Kalibers Randi Mosige-Norheim och Victoria Gaunitz för Bärplockarna. I lokalradiokategorin uppmärksammas Kina Pohjanen och Alexander Gagliano på P4 Uppland för När polisen är den misstänkta, Jakob Kindesjö på P4 Östergötland för VD-avtal och sponsring i Östgötatrafiken och Milan Djelevic på P4 Blekinge för Systematiskt utnyttjande av yrkeselever.

Föreningen Grävande Journalister delar sedan 1991 ut Guldspaden till journalister som ”genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till”. Till årets tävling har rekordmånga bidrag skickats in.

”Konkurrensen är den hårdaste hittills i prisets historia. Rekordmånga bidrag, drygt 200 stycken, har konkurrerat om nomineringarna” säger Sveriges Radios Hanna Stjärne, som är ordförande i juryn.

Vinnarna avslöjas vid Grävseminariet i Växjö den 26 mars. Förra året gick radiopriserna till Daniel Öhman och Malin Olofsson på Ekot för Grisindustrin och till Andreas Hedfors på P4 Gotland för Avslöjandet Marianne Samuelsson.

Lyssna på och läs mer om de nominerade bidragen genom att klicka på titlarna.

Share