Danska FM4 utlyses igen – flyttas från Köpenhamn

Tillståndet för det fjärde danska FM-nätet utlyses på tisdag inför en ny tillståndsperiod.

Sedan 2011 har talradion Radio 24 Syv tillståndet för det fjärde FM-nätet. Kanalen är en privat public service-kanal men är reklamfri och finansieras liksom DR av TV-avgiften.

Den borgerliga danska regeringen har kommit överens med Dansk Folkeparti om att den kanal som får FM4-tillståndet ska placeras minst 110 kilometer från Köpenhamn. Dessutom ska minst 70 procent av de redaktionella medarbetarna vara placerade utanför Köpenhamn.

Hittills har fyra eller fem företag visat intresse för att driva radio på FM4. Bland annat har NENT Group planer för att söka tillståndet, enligt medieuppgifter i Danmark.

”Vi är nu klara med ramarna för att utlysa FM4 på nytt. Radio 24 Syv, som har drivit kanalen hittils, har bevisat att det är möjligt att ge medborgare i hela landet ett större radioutbud med nytt innehåll och nya format. Jag är säker på, att en kommande aktör – vem det nu än blir – med de här ramarna kommer fortsätta att utveckla radiomarknaden till gagn för lyssnarna” säger kulturminister Mette Bock från Liberal Alliance.

”Vi är riktigt glada över att nu utlysa kanalen. Vi tycker att det finns ett stort behov av en talradio, som har sin utgångspunkt ute i landet. DR-s P1 finns redan i Köpenhamn. Det är därför bra att det i framtiden kommer att finnas en radiokanal som ser på Danmark och Köpenhamn utifrån och in istället för tvärtom” säger Dansk Folkepartis mediepolitiska talesperson Morten Marinus.

Share