Dansk programvara hjälper radiostationer

clocks

Mjukvaruföretaget Radio Analyzer i danska Aalborg har nu släppt en färdig version av programvaran med samma namn, efter tester som har pågått sedan sommaren i Sverige, Norge och Danmark.

Radio Analyzer kan användas av framförallt radiostationers program- och musikchefer för att i detalj undersöka hur lyssnarna reagerar på musik och talat innehåll. Radio Analyzer kombinerar siffror från PPM-undersökningar (lyssnarundersökningar som minut för minut följer lyssnandet) med innehållsdata från de streamlogs som görs i samband med radioutsändningen.

radioanalyzermenyBland de funktioner som erbjuds finns följande:

– Delta – ett tal som berättar om lyssnarna stannar kvar eller stänger av radion när de hör en särskild låt.
– Format Analyzer – ger möjlighet att i detalj benchmarka sin egen radiostation mot konkurrenterna.
– Clocks – visar lyssnarnas rörelser grafiskt under en timmes sändning.
– Alerts – en eposttjänst som aktiveras när konkurrenterna gör ändringar i programutbudet.

”Det program vi har byggt, bryter i hög grad med de traditioner som finns på området. PPM-tal har hittills mest använts för försäljning – och streamlogs används sällan till något. Så vi har varit tvungna att arbeta både med själva programutvecklingen och med radiochefernas vanor och förståelse av det nya sättet att få tag i fakta” säger Radio Analyzers chef Mikkel B Ottesen i ett pressmeddelande.

De kommande månaderna kommer tester att inledas på Island och under våren etablerar sig Radio Analyzer i ytterligare några europeiska länder. Företaget kommer bland annat att visa upp sin programvara på Radiodays Europe i Dublin i mars.

Share