Danmark: Teknikbyte minskade radiolyssningen något

Radiolyssnandet fortsatte att minska något i Danmark förra året – med 5 minuter till 1 timmer och 51 minuter per dag. I åldersgruppen 20-39 föll radiolyssnandet med 12 minuter.

En anledningen till nedgången är att Danmark bytte digitalradioteknik från DAB till DAB+ 1 oktober.

”Det är inte så att danskarna håller på att svika radion. Under 2017 hörde 92 procent av befolkningen på radio i löpet av en vecka, mot 93 procent 2016. DR-s andel av radiolyssningen föll från 73 till 72 procent under perioden, medan den kommersiella marknaden och Radio 24 Syv växte med 0,1 respektive 0,3 procentenheter” säger Dennis Christensen, som är chef för DR Medieforskning i ett pressmeddelande från DR.

Lyssningen via DAB gick ned med så mycket som 40 procent omedelbart efter omläggningen till DAB+. Men det kompenserades av högre lyssning via FM och internet och av att många lyssnare så därefter köpte nya DAB-mottagare med DAB+.

”Även om DAB-omläggningen inte betydde så mycket för den totala lyssningen, drabbades en del kanaler utan FM-frekvens hårt. Exempelvis gick lyssningen på DAB-kanalen P5 ned med 7 procent samtidigt som P4 ökade med 6 procent. Det beror på att de flesta DAB-mottagare även kan ta emot FM och därför var det många som istället för att slänga DAB-radion utan DAB+ istället använde den för att lyssna på FM” fortsätter Dennis Christensen.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share