Danmark: Privat public service-radio kan hamna i Århus

1 juli tar danska Radio- och TV-nævnet beslut om vem som tar över det nationella FM4-tillståndet från Radio 24 Syv 1 november. Den enda godkända ansökningen för det åttaåriga tillståndet kommer från Radio FM4 – ett konsortium av regionala medieföretag.

För Fyens Stiftstidende berättar nu Radio FM4-chefen Anne-Marie Dohm om planerna.

Om Radio FM4 får tillståndet kommer huvudkontoret placeras i Århus, som är Danmarks näst största stad. En nyhets- och aktualitetredaktion med 30-35 journalister ska byggas upp. Lika många får andra uppgifter på kanalen. Det blir även medarbetare i Köpenhamn, men tillståndet gör att högst 30 procent av arbetsstyrkan får finnas där. Dessutom ska Radio FM4 ha anställda utplacerade i resten av landet.

Målet med Radio FM4 blir att spegla hela Danmark, säger Anne-Marie Dohm, som 2018 lämnade sitt uppdrag som direktör för DR-s regionala program. Hon har förståelse för att inte fler medieföretag skickade in ansökningar.

”Utlysningsdokumentet är tungt, detaljerat och med många krav. Jag kan förstå att många medier avstod. Det är en stor investering och om man får uppdraget har man bara fyra månader på sig att bygga upp en radiokanal som ska fungera från dag ett” säger Anne-Marie Dohm.

Trots att kanalen har regionala medieföretag som ägare, ska det redaktionella arbetet vara fristående med ett uppdrag att leta rätt på unika nyheter. Förutom journalistiska program, har Radio FM4 utlovat bland annat satirinslag. Den nya kanalen får rätt att sända reklam, som komplement till huvudfinansieringen från TV-avgiften. Men reklamen är begränsad till bara 12 minuter om dagen.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share