Danmark: P3 gör TV

Danska DR slår ihop radio- och TV-utbudet för unga.

DR presenterade idag en uppdatering av sin verksamhetsstrategi ”Sammen om det vigtige” för att anpassa bolagets utbud till den digitala världen. Bland annat kommer P3 i framtiden inte enbart att vara en radiokanal utan också erbjuda TV-program.

”Flödes-TV och -radio har spelat och ska i fortsättningen spela en viktig roll för DR, men utvecklingen går på längre sikt bara åt ett håll: mot det digitala” säger DR:s styrelseordförande Marianna Bestad.

En av punkterna i omläggningen är att DR ska ha ett ”tydligt och sammanhållet utbud för unga”. Det innebär praktiskt att redaktionerna för P3 och DR3 slås ihop och att ett nytt P3-varumärke skapas som ska arbeta i flera olika medier. DR3 var tidigare en TV-kanal men finns idag som avsändare för unga TV-program i DR:s streamingtjänst DRTV.

DR ska i framtiden prioritera produktionen av digitalt innehåll. Lyssningstjänsten DR Lyd ska få ett förstärkt utbud av poddar, bland annat en ny nyhetspodd med regionalt innehåll. Särskilt ämnen som vetenskap, politik och kultur lämpar sig för poddformatet menar DR. Den direktsända radion ska utvecklas så att den även är attraktiv för digitala användare på DR Lyd. Dessutom vill DR att en större andel av lyssningen sker på DR Lyd än på andra plattformar, vilket ska leda till att användarna upptäcker mer ljudinnehåll från DR och att bolaget blir mindre sårbart för hur andra plattformar prioriterar och presenterar DR:s program.

Innehållet på sajten dr.dk ska begränsas och inriktas på framförallt nyheter och på att locka lyssnare och tittare till bolagets övriga utbud. Många digitala konsumenter upptäcker inte DR:s innehåll automatiskt, konstaterar DR. Därför ska DR blir mer synligt på andra digitala plattformar och sociala medier.

I samband med att den nya strategin antas görs också en omorganisation på DR. Avdelningen ”DR Medier” läggs ned och ersätts av ”DR Bruger, Marked och Publicering” som får ansvar för användarrelationer och digital publicering. De övriga tre avdelningarna på DR är ”Kultur, Børn och Unge”, ”Nyheder” samt ”Økonomi, Teknologi och Medieproduktion”.

Mer:
DR:s digitala plan

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share