Danmark: NRJ vill ta över Bauers nationella FM-nät

Logotyp för svenska Radio Nostalgi.

Bauer Media och NRJ Group konkurrerar om att få driva det danska nationella FM-nätet FM5 de närmaste åtta åren.

Bauer Media vill fortsätta att sända Nova, som har använt nätet sedan 2008. NRJ Group skriver i sin ansökan att koncernen vill etablera oldieskanalen Nostalgi i Danmark. Nostalgie-formatet finns i många länder, bland annat i Frankrike, Belgien och Finland (Radio Nostalgia). I Tyskland (Nostalgie Radio) och Sverige (Radio Nostalgi) sänds kanalen på DAB+-näten. 

Det första tillståndet för FM5-nätet såldes 2003 i en öppen auktion till högstbjudande. Murdoch-ägda Sky Radio vann auktionen med ett bud på 54 miljoner kronor i årlig koncessionsavgift. De övriga deltagarna i auktionen var Bonnier, MTG, NRJ, Clear Channel, SBS, Talpa och TV2/Danmark.

2005 lämnade Sky Radio tillbaka tillståndet och året därpå vanns tillståndet av statliga TV2 Radio med ett bud på 23 miljoner i årlig koncessionsavgift. Ansökningar kom även in från MTG, SBS, Orkla och Talpa. TV2 sålde 2008 tillståndet vidare till SBS (nuvarande Bauer), som sedan dess har använt det för Nova. När SBS vann tillståndet 2014 – i konkurrens med MTG – skedde det genom en ”skönhetstävling”, vilket är en metod som även används den här gången.

Avgörande för vilket bolag som får tillståndet är bedömningar av ekonomiska förutsättningar (40 procent), erfarenhet av radio- och medieverksamhet (40 procent) samt planer för digital distribution (20 procent).

Det blir ingen årlig koncessionsavgift för tillståndet. Istället ska kanalen betala en avgift på omsättningen: 5 procent på omsättning över 75 miljoner kronor, 10 procent på den mellan 100 och 200 miljoner och 15 procent på den över 200 miljoner.

Ett beslut om FM5-koncessionen tas 23 juni och offentliggörs 28 juni.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share