Danmark får ny kulturradio på DAB+

Den danska regeringen och samarbetspartiet Dansk folkeparti är nu överens om villkoren för en ny privatdriven radiokanal med inriktning på kultur.

Kanalen får ett tillstånd på fyra år och startas någon gång mellan 1 november i år och 1 maj 2020. Finansieringen sker med ett offentligt tillskott på 70 miljoner danska kronor per år. Det ställs inga krav på var kanalen ska vara lokaliserad. Däremot ska det sändas minst 70 minuter kulturnyheter och 20 timmar kulturprogram varje vecka. Dessutom blir det minst 65 minuter med nyheter varje dag. Kanalen ska även sända sportnyheter, aktualitetsprogram, temaprogram om aktualiteter, debattprogram, reportage och dokumentärer. Minst 90 timmar radio ska produceras varje vecka.

Musik får stå för högst 20 procent av utbudet på dagtid, 65 procent på kvällen och 55 procent på natten. Den nya kanalen får sända reklam, men den ska placeras mellan programmen.

”Jag är glad över att vi nu har fått ramarna på plats för den nya DAB-radiokanalen. Vi får ett öppet och attraktivt utbud. Den nya radiokanalen får en stark kulturprofil – och inte minst en bra ekonomisk grund, så att kanalen kan erbjuda nyhetssändningar och kulturprogram av hög kvalitet. Jag hoppas att kanalen kan stärka mångfalden på den danska radiomarknaden och ge medborgare i hela landet ett bra alternativ till det existerande radioutbudet” säger Danmarks kulturminister Mette Bock (Liberal Alliance) i ett pressmeddelande.

Kulturkanalen blir den andra nationella public service-radion i Danmark som finansieras offentligt. Nyligen utlystes tillståndet som idag innehas av Radio 24 Syv på nytt. Radio 24 Syv har dock meddelat att de inte kommer att söka nytt tillstånd, eftersom det ställs krav på att kanalen i framtiden ska drivas utanför Köpenhamn. Det bolag som får ta över Radio 24 Syvs tillstånd får inte samtidigt tilldelas tillståndet för den nya kulturradion. Men Radio 24 Syv kan välja att söka kulturkanaltillståndet istället, som alltså inte ställer krav på lokalisering. Därmed skulle Radio 24 Syv kunna fortsätta att sända i höst.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share