Danmark: Ekstra Bladet Radio och BBC World Service på rikstäckande DAB

ekstrabladetradiobbcworldservice

Tabloidtidningen Ekstra Bladet och BBC World Service har ingått avtal med Teracom om att sända varsin kanal på Teracoms DAB-nät för kommersiell radio i Danmark.

På söndag byter Danmark digitalradiostandard från DAB till DAB+. Det ger utrymme för totalt tolv nya kanaler. Den stora kommersiella aktören Bauer Media väljer att inte starta några nya kanaler, men har redan sex rikstäckande stationer på multiplexen. Däremot blir alltså två nya kanaler från Ekstra Bladet och BBC World Service.

”Vi är glada för att ge så många nya potentiella lyssnare i Danmark tillgång till BBC World Service via DAB+. I en tid med djupgående globala förändringar bjuder BBC World Service in lyssnarna att lyssna på vår blandning av globala nyheter, globala debatter, mänskliga historier samt kultur, vetenskap, affärsnyheter och historieprogram” säger Mary Hockaday, som är controller på BBC World Service English.

BBC World Service sänder sedan tidigare rikstäckande på DAB i Storbritannien och Nederländerna samt i regionen Flandern i Belgien.

Ekstra Bladet driver redan en internetbaserad radiokanal och den utvecklas nu med ett nytt programformat som blandar musik av danska artister med nyheter och annat innehåll från Ekstra Bladet, som ingår i JP/Politiken-koncernen.

”Det är ett naturligt nästa steg med hänsyn till att utnyttja möjligheterna i den ökade distribution, och därmed potentiellt ökad lyssnarpenetration, som DAB+ ger. Samtidigt utnyttjar vi möjligheten till att relansera och positionera Ekstra Bladet Radio med ett helt nytt format för en ny målgrupp” säger Ole Sloth, som är VD och ansvarig för Ekstra Bladet Radio.

Martin Løbel, ansvarig för digitalradio på Teracom, menar att avtalen med Ekstra Bladet och BBC visar på förväntningarna kring den danska radiomarknaden.

”Att både ett av Danmarks största medier Ekstra Bladet och BBC, som är världens ledande och största mediehus, nu går in på den danska radiomarknaden, ser vi som en väldigt starkt signal om positiva förväntningar kring den framtida danska radiomarknaden” säger Martin Løbel.

Enligt ett pressmeddelande från Teracom förs samtal med ytterligare tio aktörer som dagstidningar, medier och nyhetsorganisationer, sportföreningar och organisationer.

BBC World Service och Ekstra Bladet Radio börjar sända på söndag 12.00. DAB-nätverket ”DAB-blok 1” har en räckvidd på 90 procent av den danska befolkningen.

dabblok1tackningskarta

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share