DAB+-mottagare ska väckas i krissituationer

Jacqueline Bierhorst. Foto: World DAB.

Nya DAB+-mottagare ska från nästa år ha bättre funktioner för ljud- och textvarningar i krislägen.

Den nuvarande standarden för varningar heter AAS (Alarm Annoucement Switching) och infördes 2020. I en krissituation byter mottagarna till den station som har ansvar för krisinformation och på skärmen ges dessutom kortfattad textinformation. Med DAB+ går det även att skapa tillfälliga radiokanaler i krislägen, något som bland annat användes under översvämningarna i Brisbane 2011.

De senaste två åren har den nya standarden ASA (Automatic Safety Alert) utvecklats av World DAB och Digitalradio Deutschland i samarbete med chiptillverkaren Frontier Smart Technologies och elektroniktillverkare som Technisat och JVC Kenwood. Bland annat ska mottagare med ASA kunna slås på automatiskt i krissituationer.

”Det finns en del begränsningar i de funktioner vi har tillgång till i dag. Radion måste vara påslagen, oftast går det bara att växla kanal inom samma multiplex och varningar går ut till hela sändningsområdet, vilket inte behöver vara samma som det område som berörs. Den nya ASA-funktionen är ett stort steg framåt eftersom man exempelvis kan ”väcka” en mottagare och varningarna kan gå ut till ett mindre geografiskt område som inte behöver vara samma som multiplexens sändningsområde” säger Will Jackson, som är communications manager på World DAB.

Den nya ASA-standarden publiceras inom kort och funktionerna visas upp på elektronikmässan IFA i Berlin i september. Mottagare med ASA ska finnas på marknaden till nästa sommar.

”Radio hamnar alltid i topp som ett av världens mest trovärdiga medier. Radion har också med rätta fått erkännande för sin kritiska roll i krislägen. Med den här viktiga digitala vidareutvecklingen framtidssäkras DAB+ så att lyssnare kan känns sig trygga i att kunna få automatisk krisinformation i sitt område” säger Jacqueline Bierhorst, som är ordförande för World DAB.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share