Cilla Benkö: "Utmanande, roligt och hedrande"

Cilla Benkö utsågs idag till ny VD för Sveriges Radio. Hon tillträder 1 oktober och ersätter då Mats Svegfors som lämnar posten efter drygt tre år.

Utnämningen av Cilla Benkö presenterades vid en presskonferens på tisdageftermiddagen av styrelsens ordförande Agneta Dreber.

”Som ordförande i Sveriges Radios styrelse känner jag mig mycket glad och nöjd med att vi idag har beslutat att Cilla Benkö blir Sveriges Radios verkställande direktör från 1 oktober 2012” säger Agneta Dreber i ett pressmeddelande.

”Cilla Benkö har arbetat på Sveriges Radio i mer än 20 år och har som vice VD de senaste åren fått en god inblick i vad det innebär att leda Sveriges viktigaste medieföretag och ledande kulturskapare. Hennes långa erfarenhet av public service tillsammans med hennes internationella uppdrag i EBU, gör att styrelsen känner det största förtroende för Cilla Benkö som ny VD för Sveriges Radio” fortsätter Agneta Dreber.

Cilla Benkö, som fungerat som vice VD under Mats Svegfors period som VD, kommenterar även själv utnämningen.

”Det är både utmanande, roligt och hedrande att få förmånen att leda Sveriges Radio i en tid då vår roll som den oberoende garanten för kvalificerade och agendasättande journalistik bar viktigare och viktigare. Vi som arbetar här ska tillsammans fortsätta att utveckla Sveriges Radio så att publiken framöver också i första hand ska vända sig till oss när de vill skaffa sig kunskap, bli informerade eller helt enkelt bara vill ha en stunds härlig njutning” säger Cilla Benkö.

Cilla Benkös Sveriges Radio-karriär inleddes på Radiosporten innan hon gick vidare till Ekot, där hon 1996 blev chef för Ekonomiekot och 2000 nyhetschef. 2006 utsågs hon till Ekochef efter en period som chef på SVT-s Aktuellt. Efter bara ett halvår blev hon biträdande programdirektör och i december 2008 utsågs hon till vice VD för Sveriges Radio, en post hon tillträdde i februari 2009.

Mats Svegfors kommer att arbeta kvar på Sveriges Radio fram till pensioneringen i augusti nästa år.

”Det är med mycket stor tillfredställelse som jag lämnar över det samlade VD-ansvaret till Cilla Benkö den 1 oktober. Redan nu personifierar hon – faktiskt också på den europeiska radioscenen – Sveriges Radio som ett av världens starkaste och med utvecklingskraftiga radiobolag” säger Mats Svegfors.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Share