Benkö: Svensk radio kan hamna på efterkälken

Utan digitalisering riskerar svensk radio att hamna på efterkälken, skriver Sveriges Radios VD Cilla Benkö i en debattartikel som publiceras i Sydsvenskan.

Cilla Benkö beskriver i debattartikeln en resa från Malmö till Själland den 1 januari 2020. En svensk bil utrustad med FM-mottagare får bara in brus på den danska sidan, eftersom radion i Danmark då helt har gått över till digitalradio.

”Risken är att inget att annat än brus hörs i svenska bilradioapparater på andra sidan Öresund i januari 2020. Det kan tyckas långt fram i tiden, men frågan avgörs inte då utan nu. Nästa år ska regering och riksdag här i Sverige fatta beslut om SR-s framtid. Vi började digitalisera Sveriges Radio redan 1995. Då var vi, med facit i hand, för tidigt ute. Nu riskerar svensk radio att hamna på efterkälken” skriver Cilla Benkö som framhåller fler kanaler, billigare drift och text och bild i displayerna som fördelar med digitaliseringen.

Enligt Cilla Benkö krävs digital teknik för att Sverige ska fortsätta vara ett av världens främsta radioländer. Övergången innebär extra kostnader för parallellsändningar och nya kanaler.

”Visst vore det besynnerligt om den ledande IT-nationen Sverige plötsligt var ett av få europeiska länder som anser att marksänd radio ska leva kvar enbart i en analog värld” avslutar Cilla Benkö debattartikeln.

Läs hela debattartikeln här.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share