Brittisk talradio ökar

BBC-s nyhets- och sportkanal BBC Radio Five Live och den kommersiella talstationen LBC finns bland vinnarna i den senaste lyssnarmätningen från RAJAR, som presenterades i natt.

Både BBC Radio Five Live och LBC når nya rekordnivåer, räknat i antal lyssnare per vecka. Parlamentsvalet och fotbolls-VM genomfördes under undersökningsperioden kan ha bidragit till ökningen för nyhets- och sportradio. Även radion totalt slår rekord på veckonivå – 46,8 miljoner britter eller 90,6 procent.

BBC Radio 2 är fortfarande Storbritanniens populäraste radiokanal, men marknadsandelen minskar från 17,2 till 15,9 procent. Den nya morgonshowen med Chris Evans har tappat något sedan förra mätningen. Chris Evans har dock fortfarande fler lyssnare (8,5 miljoner i veckan) än föregångaren Terry Wogan.

BBC Radio 4 stiger till 12,5 procent, medan Radio 1 och 3 minskar till 9,3 respektive 1 procent. BBC Radio Five Live ökar från 4,6 till 4,8 procent och veckoräckvidden stiger till den nya rekordsiffran 6,8 miljoner.

Uppmärksamheten kring 6 Music, som hotades av nedläggning tidigare i år, göra att 6 Music ökar sin marknadsandel till 1 procent, vilket är mer än dubbelt så mycket som för ett halvår sedan.

Global Radios marknadsledande reklamradionätverk Heart har en marknadsandel på 5,8 procent, vilket är exakt samma resultat som i förra mätningen. Sammanslagningen av lokala stationer till större regionala enheter verkar alltså inte ha drabbat nätverkets lyssnarsiffror.

Reklamradion ökar sin andel av lyssnandet från 41,3 till 43,2 procent, medan BBC-s andel minskar från 56,5 till 54,6 procent.

Bauer Radios AC-station Magic är störst bland de lokala London-stationerna med en marknadsandel på 6,4 procent. Tvåa är Global Radios Heart med 5,9 procent och trea Bauer Radios rytmiska hitstation Kiss 100 med 5,6 procent. Globals talkanal LBC har en marknadsandel på 5 procent och ökar sin veckoräckvidd till 960 000, vilket är nytt rekord.

Den största lokala morgonshowen i London är Capitals Johnny & Lisa med Johnny Vaughn och Lisa Snowdon, som har 1,1 miljoner lyssnare.

Det digitala lyssnandet har ökat med 17 procent på ett år. DAB står för 15,8 procent (13,1 procent för ett år sedan) av allt radiolyssnande, digital-TV 4,1 (3,6) och internet 2,9 (2,2). 35,6 procent av de brittiska hushållen äger nu en DAB-mottagare.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share