Brexit lyfter brittisk talradio

Alla de talbaserade radiokanalerna ökar i den senaste brittiska lyssnarmätningen från Rajar. En trolig orsak är intresset för Brexit och parlamentsvalet i december.

BBC Radio 4 ökar sin marknadsandel med en hel procentenhet till 12 procent sedan föregående kvartal, medan systerkanalen BBC Radio 5 Live stiger från 3,2 till 3,5 procent. På den kommersiella sidan växer LBC med en tiondel till 2,6 procent och Talkradio med lika mycket till 0,3 procent. När det gäller räckvidd är ökningarna tydligare: upp 6,1 procent för BBC Radio 4, 8,6 procent för BBC Radio 5 Live, 5,6 procent för LBC och 5,9 procent för Talkradio.

För första gången är DAB nu en större plattform för radio än FM. DAB står för rekordhöga 41,7 procent av lyssnandet, medan FM och mellanvåg tillsammans har 41,5 procent. Andelen för DAB har ökat med 1,8 procentenheter på ett kvartal. Däremot minskar internetradion med en halv procentenhet till 12,5 procent, medan radio via digital-TV ligger kvar på 5 procent av lyssnandet. Andelen hushåll som har en DAB-mottagare är 65 procent, vilket är exakt lika stor andel som för ett år sedan. 31 procent har tillgång till en smart högtalare.

Under andra halvan av 2019 lanserade de kommersiella radiobolagen en lång rad nya nationella kanaler via DAB, vilket lär ha bidragit till den fortsatta uppgången för det digitala lyssnandet. Den största heldigitala kanalen är fortfarande BBC Radio 6, som är inriktad på rock och alternativ musik och står för 2,4 procent av allt radiolyssnande. Av de kommersiella digitala kanalerna är Bauer-ägda Kisstory och Planet Rock populärast med 0,9 procent var.

Mer:
Rajar

Share