Belgien: NRJ vill lansera Chérie på FM och DAB

I Belgien har den vallonska mediemyndigheten CSA fått in 139 ansökningar om FM- och DAB-tillstånd i Vallonien och Bryssel. Det skriver tidningen L’Echo.

Det finns plats för fyra radiostationer på FM med täckning i hela Vallonien plus Bryssel. Dessutom blir det två tillstånd som når de stora städerna, fyra för olika provinser och slutligen 82 lokala tillstånd. På DAB blir det plats för tolv stationer för hela Vallonien och Bryssel liksom 200 lokala stationer. Alla som får FM-tillstånd måste också sända på DAB+.

Tillstånden fördelas enligt en rad kriterier, bland annat kulturell mångfald, musikinriktning, finansiella förutsättningar, branscherfarenhet och unik programinriktning.

RTL Group vill fortsätta att sända Bel RTL och Contact över hela Vallonien. Koncernen har även sökt tillstånd för Mint i de stora städerna och har i ansökan utlovat mer kulturmaterial och en tydligare inriktning på belgiska artister.

NRJ Group har via N Group skickat in ansökningar för NRJ och den marknadsledande oldiesstationen Nostalgie. Dessutom planeras en FM-lansering av vuxenpop-stationen Chérie FM, som finns på marknaden som webbradio sedan 2015. En fjärde station med hittills okänt innehåll finns även med bland ansökningarna från N Group.

IPM vill sända DH Radio, som riktar sig till kvinnliga lyssnare, i de stora städerna. En sådan ansökan har även skickats in för dansstationen Fun Radio, som görs i samarbete med RTL.

Två helt nya stationer finns bland ansökarna. LN24 är en ny franskspråkig nyhets-TV-kanal som även vill få ett FM-tillstånd. Dessutom har tolv lokala TV-kanaler gått ihop i radioprojektet Nos Radio, som till 80 procent ska bestå av regionalt eller lokalt material. Nos Radio utlovar dessutom 90 procent vallonsk musik.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share