BBC testar radio via 5G på Orkney-öarna

BBC testar under sex veckor att direktsända radio via mobiltekniken 5G.

Provsändningarna görs på Stronsay – en av Orkney-öarna – och ingår i projektet 5G Rural First Initiative, som har som syfte att hitta sätt att utnyttja 5G-tekniken i glesbygd.

BBC-s 5G-test utgår från bolagets nya ljudapp BBC Sounds. Deltagarna förses med smarta mobiler som kan ta emot både direktsänd radio och användas för att lyssna på exempelvis arkivmaterial och poddar.

I de nuvarande mobilnäten strömmas internetradio separat till varje lyssnare, vilket kräver en stor dataöverföringskapacitet. Med 5G kan alla lyssnare istället använda en gemensam ström.

”För lyssnare på landsbygden, där bandbredden ofta är liten och instabil, betyder det här att man kan få tillgång till direktsända program på ett mer tillförlitligt sätt när man är ute och rör på sig. När många vill lyssna på samma program samtidigt, kan man med hjälp av 5G undvika att skapa trängsel i mobilnätet. Det frigör bandbredd, förbättrar uppkopplingen till internet och gör att användarna inte behöver behöver betala för dataöverföringen” skriver BBC i ett pressmeddelande.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share