Bauer permitterar fler, överväger sluta sända i landsbygden

Ted Johansson, tillförordnad VD för Bauer Media i Sverige.

En nedläggning av sändningarna i landsbygden är en av de åtgärder som Bauer Media överväger för att möta den kraftiga nedgången i reklamförsäljningen under coronakrisen. I går utökade bolaget dessutom de tillfälliga permitteringarna.

Den kommersiella radion har ännu inte fått besked om branschen får ta del av stödet som ska gå till ”nyhetsmedier”. Bauer vill ha tillbaka årets koncessionavgifter för att avhjälpa intäktsnedgången och inledde igår en två veckor lång kampanj i sina egna radiokanaler. Syftet är att påverka politikerna inför möten i kulturutskottet på torsdag och nästa torsdag, då mediestödet ska diskuteras.

”Om vi inte får till något under de här två veckorna får vi nog ingen hjälp. Vi är inte ute efter bidrag långsiktigt utan en engångskorrigering. Det vore en orättvis fördelning om man inte ens låter kommersiell radio vara en del av den bidragsgivning som görs” säger Ted Johansson, som är tillförordnad VD för Bauer Media i Sverige.

Permitteringarna, som tidigare omfattade hälften av de runt 200 som arbetar inom Bauer, utökades i går till hela personalen inklusive ledningsgruppen. De anställda går tillfälligt ned i arbetstid med 20, 40 eller 60 procent. Undantagna är endast några få nyckelpersoner inom exempelvis teknik. Dessutom har konsulter och frilansare gått med på sänkta ersättningar under några månader. Även andra kostnader som går att undvika har tagits bort, inklusive all marknadsföring. De besparingar som har gjorts hittills har enligt Ted Johansson förbättrat läget avsevärt, men räcker inte för att undvika ”avsevärda förluster” i år. I nuläget finns däremot inga planer på att göra permanenta neddragningar i personalen eller att minska antalet radiostationer.

”En normal förändring i marknaden kan vara ett minus på tio procent under ett år. Det klarar man av, men en situation med en nedgång på mer än 30 procent finns inga bolag som är rustade för. Utsändningen kostar mycket pengar och vissa delar av den ligger för omförhandlingar. Men det är licensen som gör hela skillnaden och där är staten en faktor” fortsätter Ted Johansson.

Share