Barnradions Bokpris till Nils Lundkvist

Nils Lundkvist med barnjuryn för Barnradions Bokpris. Foto: Sofia Sabel/Sveriges Radio.

Nils Lundkvist får Barnradions Bokpris 2023 för Den yttersta vildmarkens historia: Kuben. Det avslöjades i söndagens finalprogram av Barnradions Bokpris, som har sänts på P4 under läslovsveckan i ett samarbete mellan Barnradion och UR.

”Det känns overkligt nästan. Att det är barnen som utser vinnaren gör Barnradions Bokpris till det finaste priset. Det är ju där som min dröm varit att boken ska landa, just hos barn. Så himla fint att veta att berättelsen och de olika nyanserna av relationer som jag vill skildra går fram” säger Nils Lundkvist.

Pristagaren utses av en barnjuryn, som i år bestod av fjärde- och femteklassare på Möllevångsskolan i Malmö. Nomineringarna togs fram av en urvalsgrupp med den tidigare läsambassadören Anne-Marie Körling, bibliotekarien Elisabeth Niskikari, läraren Peter Johansson och bokbloggaren Agnes Lindholm.

Juryns motivering lyder ”Kuben är en bok som är svår att sluta läsa, i och med att det hela tiden händer något i den. Det är en bok om frihet, diktatur, vänskap och familj. Boken innehåller mycket starka känslor som avundsjuka, oro och frustration. Känslorna beskrivs på ett sätt som gör att det är lätt att känna igen sig. Författaren målar fram miljö och händelse väldigt bra. Den här boken är verkligen värd att läsa!”.

Barnradions Bokpris tilldelas sedan 2010 årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Nominerade var förutom Nils Lundkvist även Thomas Halling, Maria Hellbom, Anna Thulin och Christina Lindström. Prissumman är på 30 000 kronor.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share