Bahnhof sänder på kortvåg till Ryssland

Ryskspråkiga Nord Stream 3 ska distribueras som podd och via kortvåg.

Internetoperatören Bahnhof startar det ryskspråkiga nyhetsprogrammet Radio Nord Stream 3 som ska spridas som podd och via kortvågsradio mot Ryssland.

”Vi vill stödja Ukraina på alla sätt vi kan. Ett sätt att göra det är att ge ryska folket en chans att bilda sig en egen uppfattning om Putin och hans regim, baserat på objektiva fakta. Vi är sedan tidigare vana vid att bekämpa och kringgå internetcensur på olika sätt, men nu planerar Putin-regimen att helt skära av Ryssland från det globala internet. Detta kommer kraftigt begränsa tillgången till fri information i landet” skriver Bahnhof i ett ”Öppet brev till Sveriges alla radioentusiaster”.

”Vi tänker därför starta ett ryskspråkigt nyhetsprogram som med journalistisk integritet berättar om kriget i Ukraina för en bred publik i Ryssland. Fram till 2010 gjorde Sveriges Radio precis detta med sin satsning Radio Sweden, men det är tyvärr nedlagt. Vi vill återuppliva detta. Redaktionen kommer bestå av professionella och erfarna journalister som själva sköter det redaktionella innehållet” fortsätter Bahnhof.

Namnet Nord Stream 3 anspelar dels på Radio Nord, dels på den ryska gasledningen Nord Stream 2.

Sändningarna sker från Bahnhofs datacenter Pionen, som finns i en bunker under Vita bergen i Stockholm. På berget ovanför har Bahnhof en 15 meter hög radiomast från andra världskriget. Därifrån ska sändningarna enligt bolaget kunna nå Ryssland.

Bahnhof vill nu även ha hjälp av andra som kan sända programmen vidare med sina egna radiosändare.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share