Åtta Prix Europa-nomineringar till Sveriges Radio

Sveriges Radio har chans att vinna hela åtta priser i fem kategorier när Prix Europa delas ut i Berlin 19 oktober.

I kategorin för radiodokumentärer har P1 Dokumentär nominerats för Kidnappad av Al-Qaida. I aktualiteter är både Kroppar till salu från Kaliber och Bombattentaten, säkerhetspolisen och nazisterna från Ekot och P1 Dokumentär nominerade. Sveriges Radio har även två chanser att vinna i fiktionskategorin med Mördarens apa från Drama för unga och Barnradion samt Spring Uje spring från Drama i P1.

Barnradion har dessutom en nominering i digitalt ljud för 1 000 modiga frågor, där även Fallet Helena från P4 Dokumentär gått vidare. Slutligen har Sveriges Radios specialsajt om terrorattacken på Drottninggatan nominerats i kategorin för onlineprojekt.

Förra året blev det dubbelt svenskt i toppen i Prix Europa-kategorin för undersökande journalistik i radio. Vinnare blev KGB-agenten och oljesmugglingen av Ekots granskande reportrar Daniel Öhman, Daniel Velasco och frilansaren Per Shapiro. Tvåa kom Fallet Kaj Linna från Acast-serien Spår. Avsnittet gjordes av Anton Berg och Martin Johnson för A-One Produktion.

Share