Agenterna bästa ljuddokumentär på Prix Europa

Daniel Öhman med Prix Europa-priset. Foto: Noora Holm/Sveriges Radio

P1 Dokumentärs och Ekots gemensamma dokumentärserie Agenterna vann förstapriset på Prix Europa-galan i Berlin under fredagkvällen. Dessutom blev det ett hedersomnämnande i kategorin för ljuddrama till Drama för ungas Mio, min Mio.

”Vi är väldigt glada att den här viktiga granskningen vann. Trots att svenska myndigheter och regeringen gjorde sitt bästa lyckades vi avslöja Irans misstänkta planer att mörda svenska judar och de svenska misstag som gjorde det möjligt. Det här priset visar att fler anser att vi aldrig får låta en auktoritär regim komma undan med att planera terrorattentat utan att allmänheten får veta vad som hänt” säger Daniel Öhman, reporter på Ekot som tog emot priset i Berlin.

”Fantastiskt roligt att den viktiga granskningen Agenterna av Daniel Öhman, Emelie Rosén och Ylva Lindgren hyllas ikväll. Det är ett viktigt avslöjande som berättas på ett fängslande vis. De är alla mycket värdiga vinnare. Bredden i vårt utbud visas också med det hedersomnämnande som Drama för Unga fick ikväll för den utmärkta dramatiseringen av Astrid Lindgrens klassiker Mio, min Mio, ett välförtjänt erkännande” säger Cilla Benkö, VD på Sveriges Radio.

Agenterna och Mio, min Mio är nominerade till Guldörat-galan 22 oktober i kategorierna Årets avslöjande respektive Årets ljudbild.

 

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share