22 år som vikarie på Ekot

nilsostergrenNils Östergren började vikariera på Sveriges Radios Ekoredaktion 1991 och har blivit en av Ekots mest kända röster. I fredags – 22 år senare – avslutade han sitt senaste vikariat, som också blir hans sista.

”Jag skulle snart karantänas i knappt ett år och vill inte vänta så länge. Nu är jag fri att vidga kretsen uppdragsgivare och börja tjäna pengar, till exempel med produktionsbolag och egna poddar” säger Nils Östergren, som enligt honom själv ”kanske är Sveriges Radios mest utlasade medarbetare”.

”Det är vemodigt att sluta för gott men också skönt att slippa en vag men dock ökande styrning uppifrån mot att Ekot ska rapportera mer om bilolyckor och brott. Det blir löjligt när det sker på bekostnad av politiska och ekonomiska händelser som verkligen byter något för det stora flertalet och som reportrarna är bäst på. Det låter kanske som en snobbig nyhetsvärdering, men Ekot måste hushålla med resurserna” fortsätter Nils Östergren.

Han tycker dessutom att Sveriges Radio kunde sköta utlasningarna på ett bättre sätt.

”Många vill jobba där, men Sveriges Radio måste ju värna om den kvalitetsjournalistik som snart kanske bara SR har. Det kräver värvningar och får kosta utlasningar. Men de kunde göra det bättre och elegantare” säger han.

Nils Östergren inledde sin radiokarriär 1980 på Radio Stockholm, har arbetat på TT-s radioredaktion, Radio Sörmland och Radio Uppland och var även med om att starta TV4-s radioredaktion. Vid sidan om arbetet på Sveriges Radio och ett tiotal andra medieföretag har han hela tiden frilansat, framförallt med arbetsmiljöfrågor. Han har trivts som frilansare, men Eko-uppdragen har gjort att han bara kunnat ta uppdrag från partsneutrala uppdragsgivare, något som ändras nu när han slutar på Ekot.

Lyssna på Nils Östergrens sista Eko-sändning här:

Lyssna: Dagens Eko 20130830 17:45

Share