”2014 var ett av de bästa dokumentäråren"

Sveriges Radio har lämnat sin public service-redovisning för 2014 till Myndigheten för radio och TV.

Rapporten inleds med en genomgång av de viktigaste händelserna och satsningarna under året.

”Den 11 mars 2014 är en fruktansvärd dag i företagets historia och våra tankar går även nu främst till Nils Horners familj. Nils var en unik radioreporter och hans röst i etern är djupt saknas av många” skriver företagets VD Cilla Benkö och styrelseordförande John Brattmyhr.

Valrörelsen med satsningar som #kaosklass och den ökade publiken för P1 under den politiskt turbulenta hösten nämns också. ”2014 var ett av de bästa dokumentäråren” skriver Sveriges Radio vidare. En speciell poddredaktion har startats och P4-s sjunkande publiksiffror har gjort att ett antal stora utvecklingsprojekt med fokus på P4 har initierats.

Utrikesbevakning, politik, dokumentärer och den lokala närvaron är några av Sveriges Radios viktigaste och mest prioriterade satsningar. Tillsammans med grävande journalistik och kultur står dessa för nästan 90 procent av programkostnaderna. Bara 10 procent går till underhållning och sport.

På tekniksidan uppmärksammas mobila lösningar som bland annat gjorde att SR Metropol kunde sända delar av valbevakningen från en rullande buss. Lokalerna i Radiohuset i Stockholm har moderniserats och i Uddevalla arbetar man med ett helt nytt koncept för hur lokalradio kan produceras i framtiden. Dessutom skriver Sveriges Radio att företagets medarbetare har fått många internationella priser samt Stora Journalistpriset för Måns Mosesson-serien Rädda Sverige.

”Vi kan konstatera att Sveriges Radio går in i 2015 med en ekonomi i balans och en stor uppskattning hos publiken” skriver Cilla Benkö och John Brattmyhr vidare och berättar att fokus under 2015 främst kommer att ligga på att ge tonårspubliken ett bättre utbud, att förnya kanalerna i Stockholm, utveckla de lokala kanalerna och det finska utbudet samt att ge publiken ett bättre utbud och tydligare innehåll i mobilen.

Public service-redovisningen innehåller en hel del statistik. Sveriges Radio sände totalt 167 448 timmar, fördelat på 115 506 på FM, 37 162 på DAB och 14780 exklusivt på internet. 135 487 timmar var förstasändningar, 11 522 parallellsändningar och 5 660 repriser.

Musik stod för 61 procent av utbudet, följt av samhälle (12 procent), nyheter (8), kultur (8), underhållning (5), livsstil (3), sport (2) och service (1). Men när det gäller konstnaderna var nyheter dyrast (37 procent), före musik (17), samhälle (16), kultur (13), underhållning (7), sport (4), livsstil (4) och service (2).

Det finns ett krav på att Sveriges Radio ska producera 55 procent av allmänproduktionen utanför Stockholm. Det klarade SR med en marginal på en promille.

292,8 miljoner kronor lades på utomståendes medverkan, vilket är 7 miljoner kronor mer än målet. 139,4 miljoner gick till medverkande och programanställda och 153,4 miljoner till anlitade bolag. Musikrättigheter kostade Sveriges Radio 131,1 miljoner kronor. Totalt 2 360 bolag anlitades för programproduktion.

Sveriges Radio tilldelades 2 732,4 miljoner kronor förra året. 50 procent gick till personal, 11 procent till medverkande, 7 procent till programavtal, 10 procent till distribution, 5 procent till lokaler och 16 procent till övriga kostnader.

Ladda ned public service-redovisningen här.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share