SR testar kanal för 60 plus

leiferiksson

Med start tisdag 09.00 och fram till 28 juni provsänder Sveriges Radio en musikkanal för en äldre målgrupp över 60 år. Kanalen ska bjuda på en ”mix av musik genom årtiondena fram till idag”.

Leif Eriksson, tidigare kanalchef för P4 Gävleborg, är projektledare för kanalen som får namnet Sveriges Radios Testkanal. Musikredaktör är Carina Bergek.

”Jag har jobbat med ett innovationsteam med unga medarbetare som inte är journalister. Vårt uppdrag är att titta på publiken som är äldre än 65 år – vad de villl ha från oss och hur de kan upptäcka vårt digitala utbud” säger Leif Eriksson.

Sedan i januari har projektgruppen haft samtal och fokusgrupper runt om i Sverige för att få fram åsikter om framförallt P4. Vid starten kommer man att bjuda in deltagarna att lyssna. Inbjudningar går dessutom till de publiknätverk som P4-kanalerna har. Leif Eriksson kommer även att berätta om projektet i några SR-program. Tanken är att lyssnarna sedan ska ge sina synpunkter via en webbaserad enkät. Målet är att 500-600 ska svara.

”Vi menar allvar med att vi vill ha en massa ny kunskap. Det här är ett lite nytt sätt att hitta det som man inte har hittat tidigare” säger Leif Eriksson.

Programmen sänds dagligen 06.00-22.00 och kommer att presenteras, men däremot blir det inte några direktsändningar.

”Vi tänker oss att börja i mindre skala. Musiken bygger på kunskap från SR Musik och med fokus på den musik som målgruppen vuxit upp med. Vi har märkt att de inte bara vill ha 60-talsmusik utan även en större variation. Till att börja med kommer vi att ha 500 låtar” säger Leif Eriksson.

I juni kommer projektgruppen att ta fram en rapport med förslag om hur SR-s musikutbud för den äldre publiken kan utvecklas. Däremot finns det i nuläget inte några planer på en permanent kanal.

I Danmark och Norge har digitala kanaler för en äldre publik nått framgång de två senaste åren. DR P5 och NRK P1+ är bland de fem största kanalerna i sina länder.

Foto: Mattias Ahlm.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share