SR stöder EBU-deklaration om nätneutralitet

ebunetneutrality

Public service-bolag från hela Europa skriver idag under en deklaration om behovet av en europeisk reglering om nätneutralitet.

EBU uppmanar EU-s medlemsstater och institutioner att införa ett gemensamt regelverk som långsiktigt säkrar ett fritt och öppet internet. ”Uppmaningen riktar sig inte minst till den svenska regeringen som borde vara särskilt skickad att ta en ledande roll när det gäller att skapa långsiktiga förutsättningar för ett öppet internet och yttrandefrihet” skriver Sveriges Radio och SVT i ett gemensamt pressmeddelande.

”För svensk public service är det oerhört viktigt att veta att vårt innehåll inte stoppas eller försämras av olika aktörer på sin väg till tittare och lyssnare. Innehåll ska inte diskrimineras eller prioriteras utöver vad som är absolut nödvändigt för att internet tekniskt ska fungera. Ett tydligt och harmoniserat europeiskt ställningstagande för nätneutralitet är nödvändigt för att säkra att innehåll kan spridas på ett jämlikt sätt, oavsett sändare och mottagare” säger Sveriges Radios VD Cilla Benkö i pressmeddelandet.

Deklarationen om nätneutralitet antogs på EBU-s 74-e generalförsamling i Prag.

Förra året föreslog EU-parlamentet flera förstärkningar av nätneutralitet, men de nationella regeringarna har hittills inte kommit överens om saken med parlamentet.

Mer:
Läs hela deklarationen r (PDF).

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share