SR får klimatkorrespondent och ny Östersjö-korrespondent

Marie-Louise Kristola. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Marie-Louise Kristola blir Sveriges Radios första globala klimatkorrespondent, medan Lubna El-Shanti tar över som korrespondent för Östersjö-regionen. Anders Pontara är under 2020 tillfällig utrikeschef på Ekot, när Ginna Lindberg fungerar som utrikeskommentator med fokus på USA-valet.

I uppdraget som global klimatkorrespondent ska Marie-Louise Kristola samarbeta med Ekots miljöreportrar, övriga utrikeskorrespondenter och med SR-s Vetenskapsredaktion och miljöprogrammet Klotet.

”Jag är väldigt glad och tacksam över att få det stora förtroendet att rapportera om en så viktigt fråga för våra lyssnare. Efter tio år som programledare för Vetenskapsradions miljöprogram Klotet känns det oerhört spännande att ge sig ut på fältet igen för att träffa och lyssna på de människor som redan märker av klimatförändringar i sin egen vardag” säger Marie-Louise Kristola i ett pressmeddelande från SR.

Marie-Louise Kristola började på Radio Västerbotten i Umeå redan som 20-åring i mitten av 80-talet och efter journaliststudier kom hon till P3-s ungdomsredaktion. Hon har också varit reporter och programledare i P1-program som Kanalen, Tendens, Människor och tro, Filosofiska rummet och Godmorgon, världen!.

Sedan tidigare har SR infört ämneskorrespondenter för områdena internationell ekonomi (2009), unga frågor (2010), kultur (2010), global hälsa (2014) och migration (2015).

Ny bland SR-s korrespondenter är även Lubna El-Shanti, som på måndag efterträder Erika Gabrielsson som Östersjökorrespondent. Hon får ansvar för bevakningen av Finland, Polen och de baltiska staterna med bas i Helsingfors.

Lubna El-Shanti var 2018 SR-s korrespondenttrainee i Nils Horner anda. Sedan dess har hon vikarierat som korrespondent i Ryssland och Östeuropa. Hon har även arbetat på Ekots utrikesredaktion och livedesk samt på nyhetsredaktionen Omni.

”Jag är otroligt glad över det här viktiga och spännande uppdraget i en region där vi ser en utveckling som vi har all anledning att följa noga, inte minst säkerhetspolitiskt. Men bortom de stora frågorna ser jag fram emot att träffa och lära känna människor som finns i vårt närområde och som kan sätta den här storpolitiken i en kontakt” säger Lubna El-Shanti.

Ytterligare en nyhet om SR-s utrikesbevakning är att Ekot under 2020 utökar antalet utrikeskommentatorer från en till tre. Sedan tidigare är Susanne Palme kommentator med fokus på EU och Europa. Hanna Sahlberg får nu motsvarande ansvar för att kommentera Kina och Japan. Dessutom kommer utrikeschefen Ginna Lindberg att vara utrikeskommentator med USA-fokus resten av 2020. Anders Pontara kommer under året att arbeta som tillförordnad utrikeschef.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share