Snabbare övergång till DAB föreslås i Tyskland

KEF, en tysk kommission som fördelar anslagen till public service, vill påskynda övergången från FM till DAB+ i Tyskland.

”Kommissionen konstaterar att det inte är ekonomiskt för ARD och Deutschlandradio att parallellt använda två olika distributionskanaler för radion. Övergången till den mer kostnadseffektiva tekniken DAB+ kommer inte att lyckas om inte federala och delstatliga myndigheter kommer med tydliga beslut för DAB och ett avgörande om en mer realistisk slutpunkt för FM” skriver KEF i ett pressmeddelande.

För att finansiera den fortsatta digitaliseringen anslår KEF 89,4 miljoner euro till ARD (de delstatliga public service-bolagen) och 63,6 miljoner euro till Deutschlandradio för perioden 2017-2020. Pengarna ska användas till en snabbare utbyggnad av DAB-sändningarna. Redan i mitten av 2016 ska rikstäckande Deutschlandradio ha större täckning med DAB än med FM. 2020 ska den mobila DAB-täckningen vara över 99 procent.

KEF sänker TV-avgiften med 30 cent i månaden till 17,20 euro. Trots sänkningen kommer anslagen till public service att kunna höjas med 10 procent under den kommande fyraårsperioden, tack vare tidigare överskott och ökade intäkter från bland annat reklam. Kommissionen räknar dock med att behöva höja TV-avgiften igen i slutet av perioden.

KEF (Kommission zur Ermittung des Finanzbedarfs der Rundfunkanstalten) startades av delstaterna 1975 och består av 16 oberoende experter – en från varje delstat. Vartannat år gör KEF en mer omfattande genomgång av finansieringen av public service-verksamheten.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share