Rekordförsäljning av DAB-mottagare

Det såldes 12 miljoner DAB-mottagare i Europa, Asien och Australien förra året. Det är nytt rekord och betyder att det totalt har sålts 65 miljoner mottagare för digitalradio. Hälften (5,9 miljoner) gällde bilmottagare.

”De senaste tolv månaderna har varit en stark period för DAB-radio. Mottagarförsäljningen i världen har aldrig varit större, tack vare FM-släckningen i Norge och stark tillväxt på andra europeiska marknader. Särskilt imponerande har framgången varit i bilsektorn med nästan 6 miljoner nya DAB-utrustade bilar” säger Patrick Hannon, som är ordförande för World DAB – en branschorganisation arbetar för att sprida DAB.

Flest DAB-mottagare har sålts i Storbritannien med 36,6 miljoner mottagare. Därefter följer Tyskland med 9,9 miljoner och Norge med 5,6 miljoner. Försäljningen av bilmottagare nästan fördubblades i Norge, Storbritannien och Schweiz förra året.

I Norge har 83 procent av hushållen en DAB-mottagare, medan motsvarande siffra i Storbritannien är 62 procent. I Danmark är hushållspenetrationen 46 procent, i Australien 43 procent och i Tyskland 15 procent.

Mer:
Grafik från World DAB

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share