Radio Sweden blir en del av Ekot

ekot

Radio Sweden blir en del av Ekots organisation med start i april. Det innebär att det inom Ekot även kommer att göras nyhetssändningar på arabiska, kurdiska, somaliska, persiska och engelska.

Syftet med omorganisationen är att ”nyhetsarbetet på samtliga språk ska kunna utvecklas i takt med förändringar i omvärlden och bättre spegla dagens svenska samhälle” enligt ett pressmeddelande från Sveriges Radio. Ett av Sveriges Radios strategiska mål är att ”bättre belysa och lyfta fram mångfalden i hela Sverige”.

”Vi måste bli relevanta för fler grupper än i dag. Det är oerhört viktigt att svenskar med annnan bakgrund också kan känna igen sig i nyhetsutbudet. När det svenska samhället och medievanorna nu snabbt förändras finns ett behov av en omorganisation för att få ut mer journalistisk kraft” säger Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl.

En effekt av omorganisationen är att journalister som arbetar på andra språk än svenska även kan publiceras på svenska. Detsamma gäller att nyheter som tas fram av de svenskspråkiga redaktionerna ska kunna publiceras på andra språk.

”Det är ett sätt att få ut mesta möjliga av allas arbete, att använda resurserna smart. På Radio Sweden ryms en oerhörd kompetens som kommer att berika de svenskspråkiga programmen och nyheterna, och tvärtom” säger Radio Swedens chef Ingemar Löfgren.

En annan förändring är att sändningarna på minoritetsspråket romani chib flyttas till Sisuradios organisation. Dessutom upphör Radio Swedens nyhetsverksamhet på ryska och tyska.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share