Prix Europa: Tre silver till SR, Cilla Benkö ordförande

Sveriges Radio vann inga förstapriser på årets Prix Europa, som i helgen delades ut i Berlin. Detta trots att alla de åtta bidrag som SR skickades in blev nominerade. Däremot fick tre SR-program hedersomnämnanden, som kan betraktas som silverpris. Rolf Stengård tog dessutom som tidigare rapporterats emot ”Lifetime Achievement Award” för sitt arbete på SR sedan 1988 – bland annat som chef för Ekots grävgrupp.

I dokumentärklassen vann Junkies in the Country från franska Arte Radio. Måns Mosesson-serien Svart lucia fick ett hedersomnämnande.

Kvinnoregistret av Alexander Gagliano och Bo-Göran Bodin gav ytterligare ett hedersomnämnande till Sveriges Radio. I kategorin för undersökande journalistik vann tyska WDR för The Emergence of Terror.

WDR vann även dramakategorin för Orpheus in the Upperworld: The Smuggler’s Opera, med SR-s Variation som enda hedersomnämnande. Radioteaterns Variation skrevs av Kristian Hallberg, regisserades av Tobias Hagström Ståhl och producerades av Magnus Berg.

I onlinekategorin, där SR-s jubileumssajt Utvalda ögonblick var nominerad, vann tyska ZDF för ZDF Lobbyradar.

Bästa fiktionsserie blev Boswell’s Lives: Boswell’s Life of Freud från BBC Radio Drama och BBC Radio 4-s The Voice of Elly Stone fick pris för bästa musikprogram.

Sveriges Radios VD Cilla Benkö blir ny ordförande för Prix Europa, som har delats ut sedan 1987 och är Europas största tävling för radio-, TV- och online-produktioner.

”Det som är unikt med Prix Europa är det stora medlemsengagemanget. De som nomineras till ett pris utgör också juryn vilket gör detta till ett väldigt speciellt pris. Att hedras av kollegor är extra fint. Så jag är oerhört glad över att få vara med och som ordförande stötta och utveckla Prix Europa in i en framtid då public service är viktigare än någonsin” säger Cilla Benkö, som tidigare var vice ordförande och efterträder Roger de Weck från schweiziska SRG SSR.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share