Norge: Ingen återhämtning för radiolyssnandet

De rikstäckande radiokanalerna och de kommersiella radiostationerna i de fyra största städerna lämnade FM förra året. Det gjorde att radiolyssnandet på kanaler från NRK, Bauer och NENT minskade kraftigt i Norge. Hittills finns inga tecken på en återhämtning, visar en sammanställning av myndigheten Medietilsynet.

Den dagliga räckvidden för de nationella kanalerna från de tre stora bolagen har minskat från 67,6 procent före FM-släckningen till 63,2 procent förra året och ligger hittills i år på 55,9 procent. Det verkar dock som att den dagliga räckvidden inte minskar längre, utan ligger stabilt under 2018 med en tillfällig nedgång under sommaren. Den genomsnittliga lyssnartiden har minskat från 85 till 72 minuter sedan 2016.

Det är framförallt de fem traditionella rikskanalerna (NRK P1, NRK P2, NRK P3, P4 och Radio Norge) som har tappat lyssnare – från 65,5 till 42,2 procent – medan de många nya nischade DAB-kanalerna tvärtom har ökat i popularitet från 14,3 till 29,9 procent. Störst av de nya kanalerna var i september NRK P1+, P5 Hits, NRK MP3, NRK P13 och Radio Vinyl.

Samtidigt finns det lokala lyssnarundersökningar som visar att lokala stationer, som får fortsätta på FM utanför de fyra storstadsområdena, har fått fler lyssnare.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share